Uitbreiding en herindeling woonhuis Oude Wetering

“Leven en wonen aan het water, zicht op het Braassemermeer”

Ontwerp 2013-2014, oplevering 2016

Het woonhuis is er 1 in een rij van 10 aan elkaar geschakelde woonhuizen. In de jaren ’70 gebouwd als typische waterwoning bovenop een botenhuis, direct aan een aanlegsteiger. Niet groot. Een begane grond (wonen, koken, toilet) met entree en terras, met daarbovenop een zadelkap met de slaapkamer.

Alle kwaliteit gericht op de Braassem, de ruimte, de zon en het licht. Met z’n rug tegen de kern van Oude Wetering.

In een ontwerpvoorstudie is een totaalplan gemaakt waarbij alle woningen vergroot zouden worden in een eenduidige kwaliteit. Dit vereiste natuurlijk een eenstemmigheid van alle eigenaren. Toen dat niet leidde niet tot eenzelfde eindconclusie, is de initiatiefnemer (en opdrachtgever) alleen verder gegaan met het enthousiasme en de ingrepen en ruimtelijke oplossingen die we eerder hadden ontworpen.

Van 2 naast elkaar liggende woningen, aan het eind van het woonblok is er 1 woning gemaakt met doorbraken op de begane grond, meer lichttoetreding door meer openingen in gevel en dak. Een herindeling van het totaal en een verruiming van woonkamer en keuken. En bovendien een modernisering van alle ruimten.

Het licht en het zicht op het water zijn versterkt. Woonkamer, keuken en terras volledig gesitueerd aan de ruimte van water en zon.