Nieuwbouw woonhuis Blauwestad, Groningen

“Een avontuur, wonen aan het water. Ruimte, vrij, rust, zicht, licht, water, groen”

Ontwerp 2015

Nieuw land met een nieuw landschap. Water, ruimte en groen.

Het is als een avontuur. Een woonhuis ontwerpen in Blauwestad in Groningen.

Op een kavel van 50 x 50 m. dat grenst aan de zuidzijde aan het water. Rondom groen maar vooral het licht en het zicht dat de uitgangspunten vormden voor het ontwerp.

Het woonhuis met aanpalende functies als boothuis en garage zorgen als bouwblok een scheiding tussen de noordzijde (straat, toegang, dienstruimten, garage e.d.) en de zuidzijde aan het water, zon en (uit)zicht. Alle verblijfsruimten (woonkamer, keuken, slaapkamers en botenhuis, terras en tuin e.d.) zijn naast elkaar gesitueerd aan deze zuidzijde met volop water.

Het beeldkwaliteitsplan van Blauwestad was in termen van eigenheid en uitgangspunten in (dak)vorm, architectuur en materiaal ondersteunend voor de gewenste kwaliteit.

Tegelijkertijd was er een zeer grote wens van de opdrachtgever om een duurzaam gebouw te maken met een “energetische nul op de meter” als ambitie.

Het totale open karakter aan de zichtzijde, het woongenot en de karakteristieke herkenbare dakvorm mocht daar niet voor wijken.

Architectonische en bouwkundige overstekken, gevels met goede en zeer dikke isolerende voorzieningen en 3 dubbelglas, tamelijk dichte gevels aan de noordzijde, schuivende houten zonweringspanelen voor de glazen gevels aan de zichtzijde, warmtepompen, zonnepanelen verwerkt in de dakvlakken; alles is erop gericht die ambitie te halen.

Een open tuin en het zitten op het terras. Een boot aan de steiger. De in het water zakkende zon.