Uitbreiding vrijstaand woonhuis Wassenaar Noord

“Een identieke kapvorm op glas, een andere manier van wonen, het licht komt naar binnen”

Het vrijstaande L vormige woonhuis dat aan de rand van de dichtere bebouwing van Wassenaar staat, staat met het hoofdgebouw gericht naar de straat en een “achter”vleugel naar de tuin.

De begane grond van het bestaande woonhuis was compact, de keuken niet ruim en de sfeer naar binnen gericht. We kregen de opdracht het woonhuis ruimer te maken en de keuken een prominente plek te geven.

In het ontwerp is gezocht naar een manier om het woonhuis en de leefruimte ruimer en groter te krijgen, het licht naar binnen te brengen en met name de keuken visueel bij de tuin te betrekken. De kavelscheiding werd de visuele “grens” van de woning.

Door de uitbreiding te ontwerpen als een gelijkvormige toevoeging als de bestaande achtervleugel (inclusief dakvorm) conform de bestaande nevenmassa en te plaatsen aan de rechterachterzijde van de hoofdvorm, wordt het totale woonhuis sterker en blijft de landschappelijke karakteristieke architectuur onbeschadigd.

De gevel van de nieuwe uitbreiding is geheel van glas en gericht op de tuin. Centraal een langwerpig keukenblok met een belangrijk doorzicht naar de woonkamer aan de voorzijde. Hierdoor worden leefruimte en het woongenot optisch en ruimtelijk versterkt.