HERINDELING EN RENOVATIE HISTORISCHE BOERDERIJ WASSENAAR

“Vernieuwd wonen in een cultureel erfgoed”

Aan de van oorsprong agrarische Oostdorperweg in Wassenaar staat deze historische authentieke boerderij. De boerderij staat op de lijst van de Cultuurhistorische waarde van de gemeente Wassenaar.

De hoofdvorm, de (voor)gevel, het metselwerk en de karakteristieke mansarde kap zijn herkenbare elementen die de hoofduitgangspunten vormden bij het ontwerp van het hergebruik van dit bijzondere woongebouw.

Het interieur is geheel vernieuwd. Bij het ontwerp van de herindeling is gebruik gemaakt van de aanwezige stijlelementen, zoals bijvoorbeeld de originele dakspanten. Door de stijlelementen weer zichtbaar te maken en onderdeel te laten zijn van de nieuwe ruimtelijke indeling, heeft de boerderij aan authenticiteit gewonnen.

De oude niet oorspronkelijke brede dakkapellen zijn vervangen door nieuwe dakkapellen die een logische situering en maatvoering (aan de ritmiek van de dakspanten) hebben en daardoor de historische boerderij z’n meerwaarde geven. De toevoeging van een grote erker en de centrale positie van de openhaard geven het nieuwe interieur een zee van licht en vormen een heerlijke plek.

Een nieuwe moderne invulling en tegelijkertijd zorgvuldig in stijl behandelen van dit stuk erfgoed blijft dit gebouw op deze plek behouden met z’n karakteristieke sfeer als historisch waarmerk voor Wassenaar.