Uitbreiding meubelshowroom Berden Venlo


”Een glazen toevoeging op de hoek”

Sinds het eind van de jaren’90 is Berden met z’n meubelshowroom gehuisvest in de woonboulevard Via Venlo aan de Nijmeegseweg in Venlo. De showroom is onderdeel van de woonboulevard waarvan de winkelunits gesitueerd zijn rondom een plein. De open zijde met de entrees aan dat plein en de bevoorrading aan de achterzijde.

In het toenmalige ontwerp en de ontwikkeling van de woonboulevard, waar ik de ontwerpend architect van was, is er stedenbouwkundig rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding van de showroom van Berden met tegelijkertijd een doorzicht en wandelroute van de Woonboulevard naar het Tuincentrum aan de overzijde van de Straelseweg.

Later kreeg ik, inmiddels als zelfstandig architect, van Berden de opdracht een ontwerp te maken van deze uitbreiding.

Door de stedenbouwkundige ingreep is er de mogelijkheid ontstaan een nieuwe open en transparante verschijningsvorm en presentatie van het gebouw van Berden aan de Straelseweg te creëren met een eigen inrit en entree. De wandeldoorsteek van de woonboulevard naar het Tuincentrum kan worden ingevuld en gebruikt als een prettig verblijfsgebied.

Op de hoek is er een open en transparante etalage ontworpen dat een grote mate van herkenning en ruimtelijkheid in het interieur geeft. Onder de uitkraging is een “droge” wandelrouting naar de bestaande Woonboulevard gewaarborgd en vormgegeven.

Het heldere en stevige gebouw in metselwerk, met twee volwaardige functionele verdiepingen, krijgt door de glazen toevoeging een specifieke en open expressie.